Все по-често в България ще виждаме работници от други страни, където

...
Все по-често в България ще виждаме работници от други страни, където
Коментари Харесай

Преди да стане чистач на Лора Крумова и Ники Дойнов в Нова телевизия, той беше учител в Непал за 236 лева заплата.

Все по-често в България ще виждаме служащи от други страни, където бедността е невъобразима за българския стандарт, който постепенно, само че решително догонва междинни европейски равнища.

С това обаче и все по-трудно става за бизнеса у нас да откри работна ръка на допустими цени. Над 5 000 непалци и индийци са с трудови контракти за работа в България и изместват българи и украинци в някои браншове.

От четири месеца непалецът Киран работи като хигиенист. На 5000 км от вкъщи – България към този момент му е на сърцето. Киран Хадкале е служащ, пристигнал отдалеко, който се дефинира като българин. В Непал е фамилията му – съпругата и двамата му сина. Всеки ден приказват по телефона.

Иска фамилията му да пристигна тук, само че това е невъзможно сега. “Като си отида в Непал там ще приказваме. Фирмата ми е дала обещание, че след три години ще мога да се върна “, споделя той.

Компанията му го разпределя да дава отговор за чистотата в NOVA телевизия. Катя Петрова е мениджър на терен и споделя, че когато му разпределя задания, той схваща. А думи като метла, лопата, парцал и кофа не го затрудняват.

До преди няколко месеца животът му в Непал бил радикално друг. Работил е като учител и е преподавал на дребни или огромни деца. Сега Михаела Манасиева е негов управител. От началото на годината компанията ѝ разчита от ден на ден на служащи от Непал. „ Имаме към 30 индивида и чакаме над 100. В последните години се изнемогва и това ни докара до мисълта и желанието да пристъпим към чужденци “, уточни тя.

Михаела твърди, че работници от чужбина не значи евтина работна ръка. Ако работят на цялостен работен ден, получават минимална работна заплата. Но битовите разноски са им покрити.

„ Допълнителните разноски като спане, здравна застраховка и други оскъпяват служителя, само че в последна сметка бяхме в действителност притиснати до стената. Общо взето максимума е до трима индивида в стая. Ако е по-голяма – случва се да са и по четирима. Разделени са на мъже и дами “, разкрива тя.

Киран и в Непал получавал минимална работна заплата, което се равнява на 236 лв.. Въпреки по-високият стандарт на живот тук, съумява да икономисва. „ Валутата ви е добра. По-висока е от тази в Непал. Един лев е 72 непалски рупии.  Каквото спестя, го изпращам в Непал. Това е доста дребна страна и е доста бедна. Много малко пари изкарваме там, а и няма работа като цяло, по тази причина пристигнах тук “, споделя той.

Масово млади непалци и индийци сред 20 и 30-годишна възраст избират България. Но пътят дотук не е елементарен. Бизнесът моли документите да бъде олекотена и да бъде отворено българско консулство в Непал.

„ Те отиват до столицата на Индия. Не могат да смогват с работата и този развой е муден от много време. Да кажем 6 месеца им би трябвало човек да стигне до България. Ние предлагаме курсове на български “, съобщи Слави Славев, началник на компания за асортимент на фрагменти.

Други залагат на езика на любовта. „ Те са доста екзотични, доста красиви и се влюбиха с един наш чиновник – той е българин “, разкри Михаела. И Киран не е по-назад – споделя, че българките са сантиментални и, че си има държанка.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР